Projekt stanovi na Žnjanu, Split
Useljivo od: 23.12.2011.god.

Faze izgradnje

 

Opis

Stambena zgrada na Žnjanu u mnogočemu je nadprosječna. Želje investitora – Fundamente d.o.o. – bile su napraviti objekt čija će kvaliteta u arhitektonskom i tehničkom smislu nadmašiti sve dosad viđeno na ovom području.

U ovoj luksuznoj urbanoj vili nalazi se sedam komforno uređenih stanova. Dnevne prostorije su orijentirane dvostrano, a veliki prozori i lođe pružaju izuzetnu osunčanost nudeći jedinstveni pogled i kontakt s morem. Svaki od tri jednosobna i četiri dvosobna stana ima vlastiti balkon i garažu – kojih je ukupno devet – a maksimalan komfor daje stakleni panoramski fasadni lift koji se izdiže iz garaže do svake etaže. Njegove vrhunske SIEMENS komponente podrazumijevaju pouzdan i siguran rad, a iz njega se pruža prekrasan pogled na planine Mosor, Kozjak i Biokovo.

U skladu sa zahtjevima modernog stanovanja, dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica povezani su u jedinstvenu prostornu cjelinu, čime je omogućena i dvostrana orijentacija, što rezultira maksimalnim osvjetljenjem dnevnim svjetlom.

Naša zgrada prvi je stambeni objekt na ovom području koji ima ventiliranu fasadu koja pruža bolju izolaciju, sprječava širenje požara i produljuje životni vijek zgrade. Završno lice fasade čine keramičke ploče Marazzi koje doprinose estetskoj vrijednosti zgrade štiteći pritom fasadu od vanjskih utjecaja i pridonoseći zvučnoj i toplinskoj izolaciji objekta.

Financiranje putem Zagrebačke banke d.d.

 

Opremljenost

Kako bismo vlasnicima pružili najbolje, odlučili smo se za niskoenergetsku zgradu – riječ je o energetski učinkovitoj i financijski isplativoj kući koja racionalnim korištenjem izvora energije i njenom niskom potrošnjom zadovoljava visoke ekološke standarde. Pri gradnji posebnu smo pozornost posvetili materijalima koji jamče zaštitu od buke, vlage i vanjskih visokih odnosno niskih temperatura, a posljednje rezultira i manjim troškovima grijanja i hlađenja.

Klimatizacija u zgradi riješena je pomoću dizalice topline zrak-zrak koja solarnu energiju akumuliranu u vanjskom zraku pretvara u toplinsku energiju. Radijatori ugrađeni u stanove gotovo su nečujni, laki za održavanje i ne izazivaju alergije, a na promjenu topline reagiraju tri puta brže od normalnih radijatora.

Kupci će stan dobiti potpuno opremljen – svi stanovi imaju osnovnu infrastrukturu, a pritom imaju i mogućnost, po vlastitom izboru, odabrati kompletnu opremu i završne obloge. Stanovi su opremljeni šesterokomornom PVC stolarijom koja pruža izvrsnu termoizolaciju i zaštitu od vanjske buke, a u kupaonice je ugrađena Marazzi keramika visoke kvalitete. Sve ostale detalje unutrašnjeg uređenja ugradit ćemo nakon konzultacije s kupcem koji će tako dobiti jedinstven stan upravo po svojoj mjeri. Pomoć pri odabiru pružit će mu autorica projekta koja će svaki od interijera projektirati u dogovoru s vlasnikom i prema njegovim specifičnim željama.

Budući vlasnici mogu birati iz čitavog niza sadržaja koji život čine ugodnijim i sigurnim te svoj stan pretvoriti u pametan stan. Takav stan stanarima pruža neusporedivo veću udobnost i sigurnost od klasično građenih stanova jer povezivanjem elektronike u jedinstveni sustav stanarima omogućuje da jednostavno upravljaju rasvjetom, grijanjem i hlađenjem, roletama, audio i video opremom te svim sigurnosnim sustavima.

Kupci će uvid u konačan izgled stana moći dobiti posjetom oglednom stanu koji ćemo u potpunosti opremiti prema projektu naše projektantice.

 

Riječ glavne projektantice

Projekt objekta na Žnjanu u mnogočemu je natprosječan i specifičan za naše područje. Prekrasna lokacija iznad splitske plaže Žnjan s čitavim Bračkim kanalom na dlanu tražila je nešto više i bolje. I investitorove želje bile su napraviti objekt čija će kvaliteta u arhitektonskom i tehničkom smislu nadmašiti sve dosad viđeno na ovom području.

Komforno uređeni stanovi do kojih se dolazi liftom iz prostrane garaže nude mjeru urbanog življenja u objektu od samo 7 stanova. Dvostrano orijentirane dnevne prostorije osunčane velikim prozorima i lođama nude jedinstveni pogled i kontakt s morem.

Želja investitora da upotrijebi visokokvalitetnu ventiliranu fasadu omogućila je da naš projekt i u estetskom smislu učini zadovoljstvo stanovanja u ovakvom objektu veće.

Zadovoljstvo projektiranja ovog projekta i suradnje s investitorom i izvođačima do zadnjeg detalja bilo je naše.

Ana Dora Bego Lovrinčević, dia

Riječ inženjera strojarskih instalacija

Kao rezultat povećanja svijesti o zaštiti okoliša i uštede energije, u građevinske projekte sve više se ugrađuju nove tehnologije grijanja i hlađenja koje, osim ekološkog aspekta, posebnu pažnju pridaju sigurnosti i udobnosti korisnika. Moderna grijanja i hlađenja ne smiju više biti spora i inertna, već moraju brzo i sigurno reagirati na sve temperaturne promjene – relativno lako je zagrijati ili ohladiti građevinu, ali je teško održavati konstantnu temperaturu u prostoru.

U objekte na Žnjanu stoga smo odlučili ugraditi JAGA ventilatorske konvektore koji, djelujući u skladu sa Zakonom o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji te Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama, omogućavaju najmodernije grijanje i hlađenje, koje zadovoljava sve prije navedene uvjete.

Ponosan sam što sam u ovom projektu, koristeći kreativnost i iskustvo stečeno na brojnim prijašnjim projektima, objedinio svoju strast za ekologijom i estetikom.

Deni Popović, dipl. inž. str.

Riječ inženjera - energetskog certifikatora i projektanta ventilirane fasade

Stambena građevina na Žnjanu nije samo prepoznatljiva po svojoj arhitektonskoj vizuri obilježenoj uočljivim tonalitetima ventilirane keramičke fasade kao vanjske ovojnice, nego i po izuzetnim toplinsko-izoilacijskim svojstvima takvog tehničkog rješenja fasade koje je svojstveno samo nisko-energetskim kućama.

S druge strane kao dio vanjskih pročelja prozori i balkonske stijene su izvedeni s vrhunskim šestokomornim PVC sistemom prozora ostakljenih izo staklima s low-E toplinskim premazom, uz elektromotorno, automatsko podizanje i spuštanje aluminijskih termo roleta osigurana je optimalna zaštita od neželjenih toplinskih dobitaka sunca u ljetnom periodu, uz maksimalan komfor i ugođaj boravljenja u stambenim prostorima.

Nesumnjivo, arhitektonsko rješenje i pravilno postavljanje građevine u prostoru s obzirom na dnevno kretanje sunca, tehničko rješenje izvedbe vanjskih fasadnih pročelja, ventilirane fasade i prozora, uz najkvalitetniji sustav grijanja i klimatiziranja stambenih prostora i inteleginetni sustav upravljanja, omogućili su da se ova građevina svrsta u, za našu graditeljsku praksu, nesvakidašnju „A“ energetsku klasu.

Mr.sc.Miro Bugarin,dipl.inž.

Datoteke