Split i okolica

Split je smješten u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja se nalazi u središnjem dijelu južne Hrvatske i ujedno je njena najveća županija. Čine ju Zagora s brojnim krškim poljima, planinama odvojena od uskog, gusto naseljenog obalnog pojasa te srednjodalmatinski otoci. S ostatkom Hrvatske povezana je novom autocestom Split-Zadar-Karlovac-Zagreb i željeznicom, a zračna luka Split-Resnik povezuje Splitsko-dalmatinsku županiju s većinom europskih metropola. Povezanost zračnim putem još je bolja tijekom turističke sezone, kada se inteziviraju i brodske linije spram obližnjih otoka. Najznačajnije čvorište u županiji je grad Split u kojem se križaju brodski, cestovni, željeznički i zračni prijevoz. Gradska luka bilježi stalni rast broja putnika, a s prometom od preko četiri milijuna putnika godišnje treća je po veličini na Mediteranu.

Sam Split nalazi se na jednom od najsunčanijih dijelova srednjeg Mediterana. Ugodna submediteranska klima s čak 2700 sunčanih sati godišnje, obilje prirodnih ljepota u neposrednoj okolici s kojom je odlično prometno povezan te izuzetno bogata kulturna baština učinile su Split omiljenim turističkim odredištem. Split se najviše ponosi 1700 godina starom Dioklecijanovom palačom koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i čija je posebnost uklopljenost u svakodnevni ritam života – u njenim se prostorima nalaze ugostiteljski objekti, trgovine, galerije i kulturne institucije. Iz centra grada izrasta park-šuma Marjan koja obiluje prekrasnim plažama, a petnaest kilometara šetnica uz more nezaboravnima čine šetnje koje ljeti prati osvježavajući maestral.

Dalmatinski otoci oduvijek su privlačili veliki broj turista iz cijeloga svijeta koji tamo dolaze potražiti utočište od gužve i buke svakodnevice. Spomenimo samo neke: najsunčaniji hrvatski otok, Hvar, omiljeno je odredište svjetske elite, a Brač se ponosi najpoznatijom hrvatskom plažom koja mijenja svoj oblik ovisno o morskim strujanjima. Sve otoke krase mnoge prirodne ljepote, prekrasne plaže, bujna vegetacija i kristalno bistro more te nije čudo da ih se smatra jednim od najljepših turističkih odredišta na svijetu.