Niskoenergetska kuća

Niskoenergetske kuće su energetski učinkovite i financijski isplative kuće koje zadovoljavaju visoke ekološke standarde i svojim inovativnim pristupom stanovanju korisniku pružaju visoku udobnost stanovanja u klimi ugodnoj tijekom cijele godine.

Nazivaju se još i štedljive kuće, a to su ime dobile zbog izrazito niske potrošnje energije. Troškovi grijanja i hlađenja u takvoj će kući biti 60 do 90% manji nego u klasično građenim objektima: zahvaljujući termoizolaciji kuća ne troši više od 40 kWh odnosno 2,7 litre lož ulja po m2 godišnje. U štedljivu kuću nisu ugrađeni standardni sustavi grijanja i hlađenja već se pri njihovoj izgradnji vodi računa o maksimalnom iskorištavanju sunčeve energije, što se postiže orijentacijom na jug i jugozapad. Pored svoje energetske učinkovitosti, niskoenergetska kuća primjer je održive gradnje i zbog građevinskog materijala koji nije štetan po okoliš te racionalnog trošenja izvora energije, a valja istaknuti i bržu izgradnju te jeftinije održavanje takve kuće.

Niskoenergetska kuća se uz dodatne investicije može pretvoriti u tzv. pasivnu kuću koja za grijanje i hlađenje troši svega 15 kWh odnosno 1 litru lož ulja po m2 godišnje. Takva kuća zasniva se na konceptu zabrtvljenosti i kontrolirane ventilacije: ugradnjom ventilacionog sustava za recirkulaciju zraka i dodatne toplinske izolacije niskoenergetska kuća postaje ujedno i akumulacijska, što znači da ima sposobnost zadržavanja toplinske energije.

U održivosti i ekonomskoj isplativosti još dalje od pasivne kuće ide tzv. nulta kuća koja samostalno proizvodi cjelokupnu energiju potrebnu za stanovanje u njoj što je čini samodostatnim i energetski neovisnim objektom koji u nekim slučajevima može proizvoditi i viškove energije.

U Hrvatskoj, koja još nije razvila sustav poticanja gradnje štednih kuća, ovaj trend je tek u začetku no svojom brzom izgradnjom, udobnošću i minimalnim energetskim troškovima niskoenergetska kuća je dugoročno isplativa investicija koju prepoznaje sve više investitora. Niskoenergetska potrošnja energije može se postići i u obnovi već postojeće gradnje, što otvara mogućnost da i Vašu kuću pretvorite u štednu kuću.